Köp konst i vår nätbutik
Fraktfritt & fria returer

Månadens konstnär:

David Kihlberg (f. 1977)
Verksam i Göteborg

"Jag inspireras av naturen. Naturen är hård och skoningslös samtidigt som den visar en blommande skönhet. Att studera vatten är också intressant. Den finns en kärlek till naturen och till människor som jag hoppas går fram genom mina målningar."

Vart är du född och uppvuxen?
Rottne. En liten by i Småland. Bor sedan 21 år i Göteborg.

När bestämde du dig för att bli konstnär?
Det har varit en dröm sedan barnsben.

Vart hämtar du främst din inspiration? Konst? Musik? Litteratur? Annat?
Till största delen från vardagen. Små ledtrådar kommer till mig och byggs upp i skallen. Det kan vara någon person som somnar på ett visst sätt eller solen som skiner vackert. Och så gillar jag att träna i skogen. Där laddar jag. Och urladdar.

 Hur ser en arbetsdag i ateljén ut?
Målar oftast på förmiddagen. Om det är mycket att göra har jag alltid två timmar när barnen somnat. Jag försöker måla varje dag.

Har du några tips på hur man håller kreativiteten igång?
Jag upplever att kreativitet inte går att vänta på. Den kommer när du sätter igång. För mig är det inget som jag tänker på. Jag försöker få mitt arbete att likna ett "vanligt jobb" så mycket som möjligt. Jag har aldrig varit konstnären som sitter på fik med flashig frisyr och pratar. Fast jag jobbar ju med klassiskt måleri och är ju helt omodern.

Nämn en drömkund? Idol som köper din konst. Död eller levande.
Ernst Günther

Vad tycker du att konst tillför ett hem och ett samhälle?
Man kan se min konst som Hötorgskonst, fast fin hötorgskonst. På konstskolan var det ett begrepp som användes i negativ mening. Men jag uppskattar den typen av estetik.

Roligast i ateljén just nu?
Att måla med oljefärg på linneduk och lyssna på hårdrock.

Berätta, har du några intressanta framtidsplaner?
Att få möjlighet att göra exakt det jag gör nu, en dag i taget i resten av mitt liv.

Favoritcitat?
We fail to realize that mastery is not about perfection. It’s about a process, a journey. The master is the one who stays on the path day after day, year after year. The master is the one who is willing to try, and fail, and try again, for as long as he or she lives.
- George Leonard

Fast jag är ingen mästare, utan en nybörjare. Det är där jag vill vara jämt.

 

Besök David Kihlberg kollektionssida!


Artisten Ola Salo om David Kihlberg konst:

"David växte upp i Rottne och vi lärde känna varandra redan i mellanstadiet. Jag var tidigt en beundrare av hans konst. Det som fascinerar mig så mycket med Davids måleri är hur han fångar ljuset och hur det påverkar färgerna vi ser. Jag upplever det som att ljuset självt ofta spelar huvudrollen. Men det finns också en stark känsla för naturen. För skogen och sjön, vyer från vår gemensamma uppväxtmiljö. Och naturen är alltid besjälad och väldigt levande i Davids tavlor. En närvaro av symbolik finns där också. Drömlika, extatiska och ibland olycksbådande undertoner. Allt uttryckt i intensiva och hastiga men ändå exakta penseldrag. Kanske är innebörden i bilderna olika för varje betraktare. Ni får se själva helt enkelt."


Klicka på bilderna för mer info!