Viss försening kan förekomma semestertid
Fraktfritt & fria returer

Månadens Konstnär - Juli

Gunnar Foley (f. 1973) Konstnär och tatuerare. Verksam i Stockholm.

Arbetar med måleri, teckning och grafik. Inspireras av resor och minnesbilder. Foleys konst kännetecknas av detaljrika surrealistiska landskap fyllda av symbolik och referenser. Målningarna är som drömlandskap att gå på upptäcktsfärd i.


Intervju, juli 2021

För de som inte känner dig sedan tidigare, hur skulle du presentera dig själv?
Jag är en konstnär som för tillfället är bosatt i Stockholm. Jag är uppväxt i Uppsala och har rötter i Bergslagen och England. Jag arbetar främst med måleri och teckning men även lite grafik och då främst med torrnål. Jag jobbar även som tatuerare på halvtid efter att ha varit professionell tatuerare med världen som arbetsplats i nära tjugo år. Jag satsar sen några år tillbaka på måleriet igen efter en lång dvala. Jag har gått på Fria Målarskolan i Halmstad samt Falkenbergs konstskola.

Hur får du idéer och inspiration till din bildvärld?
Många idéer kommer från resor till olika platser i världen blandat med minnesbilder och platser från barndomen. Jag älskar att resa och vara på främmande platser, gärna långt från dom upptrampade turiststigarna. När jag är inne i ett skapande, en process, så leder det ofta vidare till nya idéer och helt nya verk uppstår som landar en bra bit ifrån ursprunget. Jag tycker mycket om att vistas i gamla miljöer; allt från nedlagda fabriker, ödehus och skogen... sånt är spännande och tankeväckande för mig.

Nämn en konstnärlig förebild eller minnesvärd konstupplevelse som påverkat dig i ditt konstnärskap?
Ända sen jag läste biografin ”Han som älskade livet” om Vincent van Gogh av författaren Irving Stone, så har Vincent varit en stor hjälte och konstnärlig förebild. Jag har många fler men han är nått extra.

Vad är det bästa med att måla, tycker du?
Allt!

Nämn en drömkund/Idol som köper din konst. Död eller levande.
Leonard Cohen.

Favoritcitat?
”Far away is just around the corner”

Hur kommer du själv fram till att det finns en kvalitet i det du gör? Hur känner du att det här är bra?
Svår fråga då jag ofta mest ser bristerna. Men någonstans så känner jag väl av att jag kanske har löst ett problem med en komposition i en teckning, eller att jag har målat igenom ett motiv ordentligt och inte lämnat allt för mycket ofärdigt i en bild. Det är också viktigt att inte måla för mycket på samma grej. Balansen mellan dessa saker är viktig tror jag. Känslan uppstår intuitivt.

Hur är det för dig att skiljas från en målning?
Det är alltid med blandade känslor jag skiljs från ett verk. Jag har ju spenderat en massa tid tillsammans med målningen, från första skrapande linjen av ritkolet till den sista strykningen av fernissan. Alla tankar och känslor som fart igenom mig under skapandeprocessen landar på något sätt i bilden. Alla verk är nära mig, de kommer ur mig. En del blir såklart mer personligt kopplade till mig än andra och det kan då vara både roligt och lite sorgesamt att skiljas. Dock så är det alltid kul när andra människor uppskattar och samlar på sig av min konst och att de får ett nytt eget liv i andra sammanhang. Fantastiskt faktiskt!

Har du några bra tips på hur man håller inspirationen vid liv?
Klurigt, den kommer ju och går på något sätt. Men jag försöker alltid hålla igång med eller utan inspiration. Tryter inspirationen så är jag ändå i ateljén och gör mer praktiska saker som på sätt och vis också är en del av processen. Rätt som det är så leder sånt in en på banan ibland. Naturen är viktig. Och i stort att hålla sig nyfiken och ge sig själv näring till upptäckarlusten samt att hålla barnasinnet vid liv. Det är nog livsviktigt.

Vad vill du förmedla med din bildvärld?
Tro, hopp och kärlek. Men också det som gömmer sig i skuggorna.

 

Se mer målningar på Gunnar Foleys kollektionssida!

 

Titel: Lyran
Konstnär: Gunnar Foley (2021)
Mått: 22 x 23 cm
Material: Akryl på uppspänd linneduk. Enklare inramning.
Pris: 3.600:-


Jag tycker mycket om att vistas i gamla miljöer; allt från nedlagda fabriker, ödehus och skogen... sånt är spännande och tankeväckande för mig.

 

 
Titel: Magnolia
Konstnär: Gunnar Foley (2020)
Mått: 22 x 23 cm
Material: Akryl på uppsänd linneduk
Pris: 3.600:-

Titel: The Rift
Konstnär: Gunnar Foley (2018)
Mått: 60 x 40 cm
Material: Akryl på uppspänd linneduk
Pris: 5.900:-